Krkonošské kroupové rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 907 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 35 g
- Sodík 821 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 43.5 mg
- Draslík 826.7 mg
- Vláknina 18202.5 mg
- Vitamín A 18202.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře promyté kroupy dáme vařit do mírně osolené vody (1 hrnek krup + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Kroupy vaříme asi 40-50 minut doměkka. Dobře promytou rýži dáme vařit do druhého hrnku s osolenou vodou (1 hrnek rýže + 2 hrnky vody + 1 lžička soli). Vaříme ji pod pokličkou cca 13 minut. Zelený mražený hrášek dáme do vařící vody a pomalu ho vaříme necelou 1 minutu, poté ho scedíme.
-
2
V pánvi na másle zpěníme dozlatova cibuli, přidáme pokrájené houby, které osolíme, opepříme a podusíme přibližně 10 minut.
-
3
Uvařenou rýži a kroupy dáme do olejem vymaštěného pekáče, přimícháme houby s cibulí, hrášek, promícháme a dochutíme solí. Po celém povrchu položíme nakrájené tenké plátky prorostlé slaniny a pekáč s rizotem dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut, až je slanina opečená a křupavá.