Zapékané brambory s kroupami
Suroviny
- 400 g Brambory
- 300 g Zelí kysané
- 125 g Kroupy ječné
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Majoránka
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Česnek
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 17 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 79.2 mg
- Draslík 725 mg
- Vláknina 17617.5 mg
- Vitamín A 17617.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme je vařit do osolené vody (1/2 lžičky sůl). Uvařené brambory scedíme.
-
2
Dobře promyté kroupy dáme do hrnce s mírně osolenou vodou (1/2 lžičky), celou oloupanou cibulí, bobkovým listem a vaříme je přibližně 60 - 80 minut při mírné teplotě. (1 díl krup + 2.5 dílů vody.)
-
3
Uvařené kroupy, pokud je potřeba, slijeme a necháme trochu vychladnout, pak je přidáme k bramborům. Ještě přidáme majoránku, prolisovaný česnek, pepř, červenou sladkou papriku, chilli, strouhanku a vajíčko. Směs dobře promícháme, dochutíme solí (1/2 lžičky)dáme ji do sádlem vymaštěného pekáče a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C až do doby, kdy bude povrch i okraje upečené dozlatova (přibližně 30 -40 minut).
-
4
Mezitím si osmažíme na másle dozlatova 2 drobně pokrájené cibule.
-
5
Brambory s kroupami rozdělíme na porce, na každou porci dáme 1 lžíci usmažené cibule, na okraj talíře položíme kopeček kysaného zelí a podáváme.