Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Houby sušené
- 600 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Nové koření mleté
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 20 g
- Sodík 853 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 30.2 mg
- Draslík 1130.1 mg
- Vláknina 27012.8 mg
- Vitamín A 27012.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 152.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí omyjeme, odstraníme košťál, hlávku vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Po cca 3 minutách vyjmeme, odebereme svrchní listy a vrátíme hlávku do hrnce. Po dalších 3 minutách postup zopakujeme. Takto postupně otrháme 16 listů.
-
2
Do dalšího hrnce dáme hřiby a rýži, zalijeme vodou a necháme 10 minut bobtnat. Oloupeme cibuli a česnek a nadrobno nakrájíme. Na 2 lžících rozpáleného oleje restujeme cca 7 minut dozlatova.
-
3
Hřiby vymačkáme, najemno nasekáme, přidáme k cibuli a krátce podusíme. Rýži scedíme, necháme okapat na cedníku a rovněž přidáme k cibuli. Zalijeme 2 naběračkami vody, osolíme, zakryjeme a na silném ohni vaříme cca 10 minut, dokud se voda neodpaří. Odstavíme, vmícháme nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a novým kořením.
-
4
Závitky připravíme tak, že položíme na sebe vždy dva zelené listy, na ně dáme lžíci rýžové směsi, strany přeložíme a srolujeme. Omotáme kuchyňskou nití.
-
5
V kastrolu rozpálíme 2 lžíce oleje a závitky opékáme ze všech stran cca 10 minut na středním ohni. Zalijeme vývarem, vmícháme sladkou papriku a protlak. Zakryté zvolna dusíme cca 1 hodinu.
-
6
Na závěr vmícháme smetanu, dochutíme, necháme 5 minut dojít. Poté rozdělíme na talíře, nitě odstraníme, přelijeme omáčkou a podáváme.