Čokoládová vajíčka pro koledníky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 11.25 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr moučkový
  • 187.5 g Tuk ztužený
  • 37.5 g Kakao
  • 75 g Mléko plnotučné sušené
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 0.75 ks Cukr vanilka
  • 33 cl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 737 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 308.1 mg
  • Draslík 78.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme 6 prázdných vaječných skořápek. Vajíčka omyjeme, zespodu a svrchu skořápky uděláme poťukáním nožem dírky (0.4-5 mm) a vajíčka vyfoukneme. (Obsah-bílek se žloutkem použijeme k přípravě jiných pokrmů).

  • 2

    Skořápky ponoříme opatrně do teplé vody a povaříme minimálně 10 minut. Pak opatrně sítkem vyjmeme, zalepíme spodní dírku( např. střídkou z rohlíku) a vajíčka posadíme do kalíšků.

  • 3

    Připravíme si domácí čokoládu od maminky. Do každého vajíčka nasadíme kornoutek vyrobený z alobalu nebo pergamenového papíru, horkou čokoládu pomalu vlijeme přes kornoutek do vaječné skořápky. Naplněná vajíčka necháme ztuhnout, potom je můžeme různě ozdobit( obtisky, malbou apod.).

  • 4

    Vajíčka dáváme o svátcích koledníkům.

  • 5

    Čokoláda od maminky [32241]:

  • 6

    Připravíme si dva hrnce, jeden větší, do kterého si dáme vodu a druhý tak velký, aby jsme ho mohli "posadit" do vodní lázně. Vodu téměř přivedeme k varu.

  • 7

    Do menšího hrnce si dáme ztužený tuk. Když se nám ve vodní lázní rozpustí, přimícháme do něj 200 g moučkového cukru - nesmí mít hrudky (nejlépe, když ho prosejeme). Za stálého míchání přidáme 1 vanilkový cukr, 100 g sušeného mléka, 2 cl smetany a 50 g kvalitního kakaa. Stále mícháme v horké vodní lázni, ale nevaříme. Když je směs dokonale spojená, hladká, tak ji nalijeme do máslem vymazaných (tence) formiček a necháme zchladit. Vychlazené vyklopíme.

Komentáře k receptu