Čokoládová vajíčka pro koledníky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 61 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 308.1 mg
- Draslík 78.2 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme 6 prázdných vaječných skořápek. Vajíčka omyjeme, zespodu a svrchu skořápky uděláme poťukáním nožem dírky (0.4-5 mm) a vajíčka vyfoukneme. (Obsah-bílek se žloutkem použijeme k přípravě jiných pokrmů).
-
2
Skořápky ponoříme opatrně do teplé vody a povaříme minimálně 10 minut. Pak opatrně sítkem vyjmeme, zalepíme spodní dírku( např. střídkou z rohlíku) a vajíčka posadíme do kalíšků.
-
3
Připravíme si domácí čokoládu od maminky. Do každého vajíčka nasadíme kornoutek vyrobený z alobalu nebo pergamenového papíru, horkou čokoládu pomalu vlijeme přes kornoutek do vaječné skořápky. Naplněná vajíčka necháme ztuhnout, potom je můžeme různě ozdobit( obtisky, malbou apod.).
-
4
Vajíčka dáváme o svátcích koledníkům.
-
5
Čokoláda od maminky [32241]:
-
6
Připravíme si dva hrnce, jeden větší, do kterého si dáme vodu a druhý tak velký, aby jsme ho mohli "posadit" do vodní lázně. Vodu téměř přivedeme k varu.
-
7
Do menšího hrnce si dáme ztužený tuk. Když se nám ve vodní lázní rozpustí, přimícháme do něj 200 g moučkového cukru - nesmí mít hrudky (nejlépe, když ho prosejeme). Za stálého míchání přidáme 1 vanilkový cukr, 100 g sušeného mléka, 2 cl smetany a 50 g kvalitního kakaa. Stále mícháme v horké vodní lázni, ale nevaříme. Když je směs dokonale spojená, hladká, tak ji nalijeme do máslem vymazaných (tence) formiček a necháme zchladit. Vychlazené vyklopíme.