Šumavský špíz
Suroviny
- 150 g Sádlo vepřové škvařené
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 4 ks Cibule
- 1 ks Paprika zelená
- 5 stroužek Česnek
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 5 dl Víno madeira
- 2 dl Omáčka pikantní worcesterová
- 0.5 kg Slanina vepřová
- 0.5 kg Hovězí maso přední
- 0.5 kg Moravské uzené maso
- 0.5 kg Vepřové kotlety
- 4 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1301 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 91 g
- Sodík 2027 mg
- Bílkoviny 68 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 232.5 mg
- Draslík 1010.7 mg
- Vláknina 3297.7 mg
- Vitamín A 3297.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umyté maso spolu s uzeným a slaninou nakrájíme na silnější plátky. Nožem opatrně naklepeme, osolíme, opepříme, posypem sladkou paprikou, potřeme hořčicí, přidáme nadrobno nasekaný česnek a necháme 2 hodiny odležet.
-
2
Připravené maso nakrájíme na větší kostky, které dáme do mísy a zakapeme worcestrem. Střídavě napichujeme vepřové, uzené, cibuli, hovězí, slaninu a na kostky nakrájenou papriku po celé délce špejli. Na plechu rozpustíme sádlo a na něj naskládáme špízy. Zakryjeme je alobalem a v dobře nahřáté troubě zapečeme přibližně 15 minut. Potom podlijeme vývarem a přikryté za občasného podlévání pečeme 30 minut. Před dokončením pečení sundáme alobal, přidáme červené víno a pečeme asi 15 minut.