Smaženky zeleninové
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 100 g Květák
- 100 g Mouka pšeničná celozrnná
- 50 g Fazolové lusky zelené
- 4 kávová lžička Olej olivový
- 2 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1.5 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Ananasová šťáva
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 12 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 91 g
- Sodík 289 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0.7 mg
- Draslík 384.5 mg
- Vláknina 11667.7 mg
- Vitamín A 11667.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme mouku se špetkou soli, přidáme kajenský pepř, uprostřed kopečku mouky vytvoříme důlek, nalijeme do něj studenou vodu, olej a vypracujeme hladké těsto.
-
2
Zeleninu povaříme 5 minut ve vodě, procedíme, necháme okapat. Ušleháme z bílků tuhý sníh, zapracujeme do těsta. Zeleninu v těstíčku obalíme, necháme stéct přebytečné těsto a smažíme v rozehřáté pánvi s olejem, dokud nezezlátne. Poté vyjmeme, necháme okapat.
-
3
Do pánve dáme všechny přísady na omáčku - ananasovou šťávu, zeleninový vývar, vinný ocet, cukr, škrobovou moučku a nasekané jarní cibulky. Uvedeme směs do varu, za neustálého míchání necháme zhoustnout.
-
4
Omáčku podáváme se smaženkami.