Tagliatelle s masovou omáčkou
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 130 g Slanina vepřová
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 250 g Vepřové maso mleté
- 450 g Těstoviny Tagliatelle
- 250 g Hovězí maso mleté
- 15 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 120 ml Víno bílé
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 hrst Sýr Parmezán
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1080 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 48 g
- Sodík 1415 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 130.2 mg
- Draslík 1052.2 mg
- Vláknina 15839.8 mg
- Vitamín A 15839.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli, mrkve, celer a česnek pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s máslem. Když máslo začne pěnit, vložíme zeleninu a slaninu nakrájenou na kostičky. Často mícháme a smažíme na mírném ohni 10 minut, až je zelenina měkká.
-
2
Přidáme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut na mírném ohni. Často mícháme a vařečkou oddělujeme kousky mletého masa. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje.
-
3
Přimícháme nakrájená nakládaná rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme do varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme při velmi nízké teplotě 2 hodiny. Během této doby občas zamícháme a přidáváme hovězí vývar, který se pomalu vstřebává a vyvařuje.
-
4
Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Omáčku ochutnáme, dle potřeby dokořeníme. Hotové těstoviny smícháme s omáčkou. Ihned podáváme s nastrouhaným parmezánem.