Štrůdl se švestkami a škvarky
Suroviny
- 80 g Ořechy vlašské
- 200 g Švestky
- 200 g Vepřové škvarky
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Cukr krystal
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 2 dl Mléko polotučné
- 0.3 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Džem rybízový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 14 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 125.7 mg
- Draslík 178 mg
- Vláknina 2248 mg
- Vitamín A 2248 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Škvarky pomeleme na masovém strojku. Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme na čtvrtky a v hrnci je chvilku (5-7 minut) povaříme s 0,3 dl vody, ale dbáme na to, aby nebyly úplně rozvařené. Odstavíme je z plotny, přimícháme 50 g krystalového cukru, skořicový cukr a dáme je zchladit. Vlašské ořechy nastrouháme.
-
2
Do mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, mléko, pomleté škvarky, prášek do pečiva, trošku soli a vše promícháme. Pak si směs dáme na vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Hladké vláčné těsto rozválíme na placku o síle 1 cm a potřeme jí džemem z černého rybízu a povrch posypeme ořechy. Pak těsto zabalíme do závinu, který dáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a dáme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 180 °C přibližně 40-45 minut dozlatova.
-
3
Upečený štrůdl necháme rozležet do druhého dne, je pak mnohem chutnější.