Štědrák - vánoční plněný koláč
Suroviny
- 70 g Hrozinky
- 150 g Mák - semena
- 80 g Máslo čerstvé
- 150 g Ořechy vlašské
- 150 g Povidla švestková
- 150 g Tvaroh tučný
- 250 g Mouka polohrubá
- 20 g Droždí
- 360 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Brambory
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Badyán
- 1.5 dl Voda pitná
- 4.5 dl Mléko polotučné
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Malinová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 914 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 28 g
- Sodík 181 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 174.3 mg
- Draslík 452.8 mg
- Vláknina 13762.5 mg
- Vitamín A 13762.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 71.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnečku necháme vzejít kvásek: 1,5 dl vlažného mléka, 1 lžička cukru krupice, 20 g droždí.
-
2
Do mísy si prosijeme polohrubou a hladkou mouku. Přimícháme 70 g moučkového cukru, 2 špetky soli, rozpuštěných 80 g vlahého másla a 2 žloutky. Směs promícháme s kváskem, přidáme ještě 1,5 dl mléka a dobře vypracujeme dost tuhé těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme ho čistým plátěným ubrouskem a dáme k teplu kynout.
-
3
Mezitím si připravíme 4 náplně.
-
4
Tvarohová náplň: 150 g měkkého plnotučného tvarohu dáme do mísy, přidáme k němu 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce citronové kůry, 1 vejce, 1 uvařený brambor ve slupce, který oloupeme a jemně nastrouháme. Použijeme ho k zahuštění tvarohu. Tvarohovou směs dobře promícháme s omytými hrozinkami.
-
5
Povidlová náplň: švestková povidla (150 g) dáme do druhé misky a dobře je promícháme s 1/2 lžičkou skořice, 40 g moučkového cukru, 3 lžícemi malinové (nebo jahodové) šťávy a 1 lžíci rumu.
-
6
Maková náplň: Do menšího rendlíku si dáme 150 g jemně pomletého máku, 1,5 dl mléka, 1 skořicový cukr a 100 g moučkového cukru Za stálého míchání při mírné teplotě mák krátce povaříme (5-7 minut) a dáme ho vychladnout.
-
7
Ořechová náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů dáme do menšího hrnce, přidáme 1-1,5 dl vody, 100 g moučkového cukru, 1 špetku badyánu, 1 vanilkový cukr a krátce, za stálého míchání, ořechy vaříme asi 5-8 minut. Pak ořechovou směs dáme vychladnout.
-
8
Vykynuté těsto (kyne v teple přibližně 30-40 minut) dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na pět dílů. Každý díl prohněteme a vyválíme na tenkou placku silnou asi 7 mm. Všechny díly by měly mít přibližně stejný rozměr. První vyválený díl dáme na plech s pečícím papírem a natřeme ho ořechovou náplní. Na tuto náplň položíme druhý díl, ten potřeme makovou náplní. Třetí díl těsta položíme na mák a natřeme povidlovou náplní. Čtvrtý díl potřeme tvarohovou náplní a zakryjeme ho posledním dílem těsta, který potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláč dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 180-200 °C přibližně 40-50 minut dozlatova.
-
9
Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na trojúhelníky, pocukrujeme práškovým cukrem s vanilkou (20 g) a podáváme.