Dušený fenykl s rajčaty
Suroviny
- 80 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Fenyklová semínka
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 4 stroužek Česnek
- 1 kg Fenykl sladký - hlíza
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Pastis
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 8 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1818.4 mg
- Vláknina 27209.8 mg
- Vitamín A 27209.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenyklové hlízy očistíme, opláchneme a podélně rozkrojíme na 8 dílů. Košťály odstraníme, zelené části odložíme stranou.
-
2
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou šalotku i česnek najemno nasekáme. Tymián omyjeme a otrháme lístky.
-
3
Rozpálíme olej, osmahneme na něm fenykl společně s fenyklovými semínky, poté přidáme šalotku, česnek, tymián a vše krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, přilijeme víno a pastis. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, zakryté podusíme na mírném ohni cca 20 minut. Dáme do mísy, posypeme najemno posekanými zelenými částmi fenyklu a podáváme.