Krůta pečená s nádivkou
Suroviny
- 100 g Mandle
- 220 g Máslo čerstvé
- 220 g Slanina vepřová
- 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 600 ml Voda pitná
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.333333 ks Veka
- 1 ks Krůta
- 5 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 34 g
- Sodík 305 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 128.8 mg
- Draslík 130.5 mg
- Vláknina 2382 mg
- Vitamín A 2382 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme nádivku. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájenou veku přelijeme smetanou. Změklé máslo (100 g) utřeme se žloutky a dvěma špetkami soli. Poté vmícháme namočenou veku, krupici, strouhanku, mandle, muškátový květ, drobně usekanou petrželovou nať a na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
-
2
Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme a osolíme a opepříme vně i uvnitř. Vnitřek krůty vyplníme nádivkou, zbude-li nádivka, naplníme i vole. Poté otvor zašijeme. Prsa a stehna krůty prošpikujeme klínky slaniny (100 g).
-
3
V pekáči vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, rozpustíme máslo, přilijeme vodu a vložíme krůtu. Nejprve ji zhruba hodinu pečeme přikrytou. Během pečení krůtu poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme krůtu dokud není měkká a povrch křupavý.