Krůta pečená s nádivkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 220 g Máslo čerstvé
  • 220 g Slanina vepřová
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 600 ml Voda pitná
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 0.333333 ks Veka
  • 1 ks Krůta
  • 5 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 364 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 305 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 128.8 mg
  • Draslík 130.5 mg
  • Vláknina 2382 mg
  • Vitamín A 2382 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme nádivku. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Pokrájenou veku přelijeme smetanou. Změklé máslo (100 g) utřeme se žloutky a dvěma špetkami soli. Poté vmícháme namočenou veku, krupici, strouhanku, mandle, muškátový květ, drobně usekanou petrželovou nať a na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 2

    Očištěnou krůtu opláchneme, osušíme a osolíme a opepříme vně i uvnitř. Vnitřek krůty vyplníme nádivkou, zbude-li nádivka, naplníme i vole. Poté otvor zašijeme. Prsa a stehna krůty prošpikujeme klínky slaniny (100 g).

  • 3

    V pekáči vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, rozpustíme máslo, přilijeme vodu a vložíme krůtu. Nejprve ji zhruba hodinu pečeme přikrytou. Během pečení krůtu poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou. Pečeme krůtu dokud není měkká a povrch křupavý.

Komentáře k receptu