Telecí hrudí s nádivkou
Suroviny
- 200 g Játra telecí
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.333333 ks Veka
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 kg Telecí hruď
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 45 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 383.3 mg
- Draslík 759.7 mg
- Vláknina 770.4 mg
- Vitamín A 770.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nádivku. Játra očistíme, opláchneme, osušíme a jemně umeleme. Veku nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na dvou lžících másla. V míse promícháme s vymačkanou vekou játra, zchladlou cibuli, muškátový oříšek, špetku soli, špetku pepře, žloutky, posekanou petrželovou nať a vmícháme pevný sníh z bílků.
-
2
Telecí hrudí očistíme, opláchneme a osušíme. Poté nad žebry rozřízneme otvor, vnitřek kapsy osolíme špetkou soli a plníme připravenou nádivkou. Otvor zašijeme a maso osolíme špetkou soli i po povrchu.
-
3
V pekáči rozehřejeme sádlo se zbylým máslem, na ně vložíme maso, podlijeme teplou vodou a zhruba hodinu a půl pečeme. Během pečení maso poléváme výpekem, případně přilijeme vodu.