Smažené šištičky z bulguru a jehněčího masa
Suroviny
- 50 g Ořechy vlašské
- 500 g Jehněčí kýta
- 200 g Bulgur
- 150 g Jehněčí maso mleté
- 2 kávová lžička Pepř cayenský
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 1 l Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kmín římský
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2903 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 291 g
- Sodík 241 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 109.9 mg
- Draslík 847 mg
- Vláknina 25062.5 mg
- Vitamín A 25062.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 23.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bulgur namočíme do vody, zakryjeme a necháme cca 15min bobtnat. Z masa odkrojíme tuk a šlachy a nakrájíme ho na kostičky. Oloupanou cibuli nahrubo nasekáme. Poté 500g masa společně s cibulí umeleme na masovém strojku.
-
2
Bulgur scedíme, necháme okapat a propracujeme ho s masem, římským kmínem, cayenským pepřem a solí. Hmotu uložíme na 1h do lednice.
-
3
Mezitím připravíme náplň. Na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud se nerozdrobí. Dochutíme račatovým protlakem, skořicí a osolíme. Přidáme nasekané ořechy, promícháme.
-
4
Směs bulguru a masa rozdělíme na cca 20částí. Každou na dlani stlačíme na placičku, dáme na ni 2lžičky náplně, přetáhneme přes náplň, uzavřeme a vytvarujeme do šišky. Rozpálíme olej a šišky v něm smažíme cca 4min. Vyjmeme děrovanou naběračkou, necháme osušit na papírové utěrce a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. okurkový jogurt a chlebové placky.