Koláčky zelňáčky
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 80 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 700 g Zelí hlávkové bílé
- 200 g Mouka polohrubá
- 40 g Droždí
- 85 g Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Jablka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 12 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 19 g
- Sodík 472 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 143.6 mg
- Draslík 535.7 mg
- Vláknina 14053.1 mg
- Vitamín A 14053.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 275.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.
-
2
Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.
-
3
Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.
-
4
Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.
-
5
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.
-
6
Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.