Koláčky zelňáčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 700 g Zelí hlávkové bílé
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 40 g Droždí
  • 85 g Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Jablka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 špetka Sůl
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 12 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 691 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 472 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 143.6 mg
  • Draslík 535.7 mg
  • Vláknina 14053.1 mg
  • Vitamín A 14053.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 275.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 2 lžičky cukru krupice a necháme kvásek vzejít.

  • 2

    Do mísy si přesejeme polohrubou a hladkou mouku, přidáme 2 žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a kvásek. Vše promícháme a důkladně vypracujeme hladké těsto, které posypeme hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátěným ubrouskem a necháme v teple vykynout.

  • 3

    Mezitím co nám bude těsto kynout (přibližně 30-45 minut), připravíme si zelnou náplň.

  • 4

    Očištěné hlávkové zelí nastrouháme nahrubo, které v hrnci na rozehřátém oleji podusíme doměkka přibližně 10-15 minut. Zároveň k němu přidáme oloupané, nastrouhané jablko. Zelí ochutíme krystalovým cukrem, mletou skořicí, hrozinkami (30 g), a když je zelí udušené, necháme zelnou náplň vychladnout. Pokud bude řidší, přimícháme 1-2 lžíce strouhanky.

  • 5

    Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku asi 1 cm silnou a kulatou formičkou vykrojíme koláčky přibližně o průměru 7-8 cm. Do každého koláčku uděláme důlek, lžící vložíme náplň a na ni dáme několik hrozinek. Koláčky poskládáme na pečicí papír. Mezi koláčky by měly být asi 2 cm mezery. Okraj koláčků potřeme bílkem a necháme ještě 10 minut kynout, pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190-200 °C přibližně 10-12 minut dozlatova.

  • 6

    Vychladlé upečené zelňáčky posypeme vanilkovým cukrem, který jsme smíchali s práškovým cukrem, a podáváme.

Komentáře k receptu