Jehněčí kýta pečená se zeleninou
Suroviny
- 800 g Brambory
- 800 g Rajčata
- 50 g Sýr Parmezán
- 50 g Strouhanka
- 1 ks Citrony
- 1 ks Chilli paprička sušená
- 4 ks Cibule červená
- 0.5 hrst Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 5 stroužek Česnek
- 1 kg Jehněčí kýta
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 950 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 51 g
- Sodík 565 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 173.5 mg
- Draslík 2273.2 mg
- Vláknina 27977.2 mg
- Vitamín A 27977.2 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na osminky. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na plátky. Tymián opláchneme a lístky otrháme.
-
2
Troubu rozpálíme na 180 °C. Pekáč vymažeme olejem a rozložíme do něj brambory, rajčata a cibuli. Posypeme polovinou tymiánu, solí a pepřem. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Do kýty uděláme špičatým nožem několik kapsiček a vpíchneme do nich na nudličky nakrájený česnek.
-
3
Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme najemno a šťávu vymačkáme. Chilli papričku rozdrtíme najemno a smícháme s 2 lžícemi olivového oleje, citronovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme maso a položíme ho do pekáče na zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 75 minut. Poté smícháme strouhanku se zbytkem oleje a nastrouhaným parmezánem, směs navrstvíme na maso a zapečeme ještě 15 minut dohněda.
-
4
Hotové maso nakrájíme na plátky, společně se zeleninou rozdělíme na talíře, posypeme zbytkem tymiánu a ihned podáváme.