Kostky rýžové s omáčkou
Suroviny
- 60 g Koriandr čerstvý
- 300 g Rýže jasmínová
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 stroužek Česnek
- 1.3 l Voda pitná
- 1.75 dl Kokosové mléko
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Máslo arašídové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 14 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 197.1 mg
- Vláknina 5377 mg
- Vitamín A 5377 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si omáčku - smícháme v hmoždíři česnek, pepř, sůl, koriandr, citronovou šťávu, kokosové mléko, máslo arašídové, chilli a jarní cibulky. Vše rozetřeme nahladko a přendáme do pánve. Uvedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout. Vodu uvedeme do varu a přidáme rýži, neproplachujeme ji. Zamícháme a stáhneme plamen. Vaříme bez pokličky 16 minut, dokud nebude měkká, poté ji přecedíme.
-
2
Do mixéru dáme 125 g vařené rýže a rozmixujeme dohladka, poté ji smícháme se zbývající rýží a dáme do vymazaného menšího pekáče. Urovnáme povrch a zakryjeme alobalem. Rýži stlačíme menším pekáčkem. Necháme v lednici nejméně 8 hodin.
-
3
Obsah pekáčku vyklopíme na prkénko a navlhčeným nožem rozřežeme rýži na kostky.
-
4
Kostky podáváme ke koriandrové omáčce.