Citronová granita s meduňkou a mateřídouškou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 94 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 0 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 121.7 mg
- Vláknina 7576.1 mg
- Vitamín A 7576.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z jednoho citronu oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních citronů nastrouháme kůru. Vymačkáme z nich 125 ml citronové šťávy, kterou smícháme s nastrouhanou kůrou a vše odložíme.
-
2
Proužky citronové kůry, cukr, mateřídoušku a meduňku za stálého míchání zahříváme ve vodě tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté bez míchání vaříme další 4 minuty. Sirup vystupující po stěnách hrnce stíráme. Hotový sirup necháme vychladnout.
-
3
Ze sirupu vyjmeme proužky kůry, mateřídoušku a meduňku a smícháme s citronovou kůrou a šťávou, nalijeme do vhodné nádoby a necháme zmrazit. V mrazničce můžeme granitu uchovat až 3 měsíce.
-
4
Než budeme zmrzlinu podávat, otočíme nádobu s granitou na prkénko, které na čtvrt minuty přikryjeme utěrkou namočenou v horké vodě. Granita by měla z nádoby vypadnout. Pokud se tak nestane, opakujeme nahřátí utěrkou.
-
5
Vyklopenou granitu pokrájíme na kousky a lehce rozmixujeme. Podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Ozdobíme snítkami máty.