Briošky jako příloha

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hrubá
  • 80 g Sádlo škvařené
  • 20 g Droždí
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 598 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 2433 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 212.7 mg
  • Draslík 150.9 mg
  • Vláknina 3978 mg
  • Vitamín A 3978 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, necháme na teple vzejít kvásek. Tuk rozehřejeme, žloutky rozmícháme ve zbylém vlažném mléce.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku hladkou i hrubou, při okraji vsypeme sůl, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutky, tuk, vykynutý kvásek, vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto vykynout zhruba hodinu.

  • 3

    Poté na vále vytvoříme váleček, z něj odkrajujeme kousky a tvarujeme bochánky. Ty klademe na vymazaný plech, necháme ještě dvacet minut kynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubou solí a mákem. Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, dokud briošky nezezlátnou.

Komentáře k receptu