Briošky jako příloha
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Sádlo škvařené
- 20 g Droždí
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Mléko polotučné
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 22 g
- Sodík 2433 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 212.7 mg
- Draslík 150.9 mg
- Vláknina 3978 mg
- Vitamín A 3978 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, necháme na teple vzejít kvásek. Tuk rozehřejeme, žloutky rozmícháme ve zbylém vlažném mléce.
-
2
Do mísy prosejeme mouku hladkou i hrubou, při okraji vsypeme sůl, do důlku uprostřed vlijeme mléko se žloutky, tuk, vykynutý kvásek, vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Posypeme je hladkou moukou a pod utěrkou necháme těsto vykynout zhruba hodinu.
-
3
Poté na vále vytvoříme váleček, z něj odkrajujeme kousky a tvarujeme bochánky. Ty klademe na vymazaný plech, necháme ještě dvacet minut kynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubou solí a mákem. Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, dokud briošky nezezlátnou.