Pikantní smažené bramborové plátky
Suroviny
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 12 ks Brambory
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
- 1.33 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 257 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 18 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 680.2 mg
- Vláknina 8410.2 mg
- Vitamín A 8410.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme.
-
2
Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje.
-
3
Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.
-
4
Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut.
-
5
Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.