Kapr v pivní omáčce zdobený mandlemi
Suroviny
- 20 g Perník
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Jalovec
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 1.2 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 28 g
- Sodík 209 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 210 mg
- Draslík 1102.5 mg
- Vláknina 3043.5 mg
- Vitamín A 3043.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli nasekáme na jemno. Bobkový list nalámeme a spolu s jalovcem roztlučeme v hmoždíři. Citron omyjeme, kůru na jemno nastrouháme a vymačkáme šťávu.
-
2
V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibuli a koření. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Zalijeme pivem, citronovou šťávou a vmícháme citronovou kůru. Zakryté podusíme na středním ohni cca 20 minut.
-
3
Mezitím omyjeme a osušíme kapra, hlavu odstraníme a zbytek nakrájíme na 8 porcí. Omáčku procedíme přes síto a vrátíme do hrnce. Nastrouháme do ní perník a necháme ho rozpustit. Ochutíme solí a pepřem. Vložíme maso, promícháme a zakryté cca 15 minut podusíme.
-
4
Mandlové lupínky osmahneme nasucho dozlatova. Petrželku opláchneme, otrháme lístky a nasekáme na jemno.
-
5
Kapra i s omáčkou rozdělíme na talíře, dozdobíme mandlemi a petrželkou a podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. brambory.