Karamelový nákyp s meruňkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 22 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 65.3 mg
- Draslík 193.7 mg
- Vláknina 4160 mg
- Vitamín A 4160 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži povaříme 5 minut a slijeme, necháme okapat. Vrátíme ji zpět do hrnce, vsypeme 45 g cukru, rozpůlený vanilkový lusk, máslo
-
2
a mléko. Rýži vaříme za častého míchání ještě hodinu. Poté ji necháme chladnout.Vanilkový lusk vyjmeme a vyškrábneme z něj semínka, která vsypeme do rýže.
-
3
Mezitím dáme do hrnce 100 g cukru, citrónovou kůru, zbývající vanilkový lusk a 200 ml vody. Vaříme 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme meruňky a vaříme asi 20 minut, aby se vyvařila část šťávy.
-
4
Meruňky rozdělíme do čtyř misek, zalijeme citrónovou štávou, likérem a šťávou, v níž se meruňky vařily, necháme 5 minut chladnout. Navrch dáme rýžový nákyp a misky vložíme na 1 hodinu do chladničky. Rozpálíme troubu. Nákyp posypeme cukrem a 2 minuty zprudka pečeme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Hotový nákyp necháme před podáváním několik minut chladnout.