Polévka slunečnice hlíznatá

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 675 g Topinambury
  • 75 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Pórek
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 1.5 dl Jogurt bílý
  • 5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 461 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 369 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 8.9 mg
  • Draslík 293.4 mg
  • Vláknina 31393 mg
  • Vitamín A 31393 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.4 mg
  • Vitamín E 9.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Topinambury opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme 2 lžíce pomerančové šťávy a zalijeme vodou, aby byly topinambury pokryté. Uvedeme do varu a vaříme 20 minut, aby byly měkké.

  • 2

    Poté je vyndáme, necháme okapat a uschováme 4,25 dl tekutiny, ve které se vařily. Po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme v míse na kaši.

  • 3

    Rozpustíme ve velké pánvi olej, přidáme nakrájený pórek a česnek a smažíme za častého míchání 3 minuty. Poté přidáme kaši z topinamburů, mléko, máslo, vývar, zbývající pomerančovou šťávu a uschovanou vodu, ve které se vařily. Uvedeme do varu a vaříme 3 minuty.

  • 4

    Vyndáme pár kousků pórku a dáme stranou. Zbytek dáme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do čistého hrnce a přidáme odložené pórky, koriandr, jogurt a polévku prohřejeme.

  • 5

    Polévku podáváme ozdobenou nastrouhanou pomerančovou kůrou.

Komentáře k receptu