Polévka slunečnice hlíznatá
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 675 g Topinambury
- 75 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Pórek
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1.5 dl Jogurt bílý
- 5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 461 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 29 g
- Sodík 369 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 8.9 mg
- Draslík 293.4 mg
- Vláknina 31393 mg
- Vitamín A 31393 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 9.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Topinambury opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme 2 lžíce pomerančové šťávy a zalijeme vodou, aby byly topinambury pokryté. Uvedeme do varu a vaříme 20 minut, aby byly měkké.
-
2
Poté je vyndáme, necháme okapat a uschováme 4,25 dl tekutiny, ve které se vařily. Po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme v míse na kaši.
-
3
Rozpustíme ve velké pánvi olej, přidáme nakrájený pórek a česnek a smažíme za častého míchání 3 minuty. Poté přidáme kaši z topinamburů, mléko, máslo, vývar, zbývající pomerančovou šťávu a uschovanou vodu, ve které se vařily. Uvedeme do varu a vaříme 3 minuty.
-
4
Vyndáme pár kousků pórku a dáme stranou. Zbytek dáme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do čistého hrnce a přidáme odložené pórky, koriandr, jogurt a polévku prohřejeme.
-
5
Polévku podáváme ozdobenou nastrouhanou pomerančovou kůrou.