Kuře s holandskou omáčkou
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 125 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 1200 g Kuře
- 10 g Citronová kůra
- 300 ml Voda pitná
- 50 ml Citronová šťáva
- 20 ml Citronová šťáva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Cibule perlová
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 727 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 54 g
- Sodík 794 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 298.4 mg
- Draslík 474.9 mg
- Vláknina 1328.3 mg
- Vitamín A 1328.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře naporcujeme na 6 kousků, které osolíme a opepříme a na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme. Několikrát obrátíme a odložíme stranou.
-
2
Namočíme na 30 minut hrozinky do koňaku.
-
3
Na rozpálený olej vsypeme nakrájenou cibuli a během asi 8 minut ji necháme zesklovatět.
-
4
Přisypeme zpátky kuřecí maso a přidáme hrozinky s koňakem, citronovou kůru a šťávu. Maso zvolna smažíme pod pokličkou na mírném plameni asi 40 minut. Pravidelně je poléváme masovou šťávou.
-
5
Holandská omáčka: V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme žloutek se lžící vody a postupně do něj po menších kouscích přidáváme máslo. Poté omáčku osolíme a dochutíme citronovou šťávou.
-
6
Kuřecí maso, hrozinky a cibulku přesypeme do servírovací mísy a masovou šťávu necháme vyvařit na polovinu objemu.
-
7
Zalijeme jí kuřecí maso.
-
8
Holandskou omáčku podáváme zvlášť.