Zeleninová polévka s chřestem a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Krůtí prsa
  • 250 g Mrkev kořen
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 300 g Pórek
  • 100 g Šunka dušená
  • 150 g Chřest sterilovaný
  • 150 g Petržel kořen
  • 200 g Štěrbák zahradní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.4 cl Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 621 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 185 g
  • Sodík 944 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 40.8 mg
  • Draslík 1271.7 mg
  • Vláknina 22231.3 mg
  • Vitamín A 22231.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.3 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Krůtí prsa s vepřovou šunkou nakrájíme na malé kostičky. Štěrbák omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci na másle maso se šunkou a vlašské ořechy orestujeme dozlatova, přimícháme bílý pepř, sůl a 1 špetku chilli.

  • 3

    Přilijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 0.4 cl Sherry brandy a vaříme při mírné teplotě 5 minut.

  • 4

    V pánvi si rozpustíme bylinkové máslo a cibuli se salátem krátce asi 2 minuty podusíme, pak zeleninu přidáme do bujonu a pomalu vše vaříme jen 2-3 minuty.

  • 5

    Polévku dosolíme podle chuti, přidáme chřest, petrželku, necháme přejít varem a podáváme.

  • 6

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 9

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 10

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 11

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu