Francouzská bouillabaisse
Suroviny
- 800 g Filé rybí
- 1 kávová lžička Fenyklová semínka
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Fenykl čerstvý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Šafrán
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Vývar rybí
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 9 g
- Sodík 911 mg
- Bílkoviny 92 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 925 mg
- Vláknina 11663.7 mg
- Vitamín A 11663.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli rozčtvrtíme a pokrájíme na tenké proužky. Česnek oloupeme a najemno nasekáme. Petrželku opláchneme, osušíme a lístky také nasekáme. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky. Fenykl očistíme a pokrájíme na nudličky. Pomeranč omyjeme a z půlky odkrojíme tenkou vrstvu kůry.
-
2
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a krátce na něm osmahneme fenyklová semínka, polovinu petrželky, česnek a cibuli. Vmícháme fenykl, pomerančovou kůru, rajčata a zalijeme polovinou rybího vývaru. Zakryjeme a vaříme na mírném ohni cca 15 min.
-
3
Zbylý vývar zahřejeme, šafrán rozemneme mezi prsty a přidáme do vývaru. Společně s citronovou šťávou vmícháme do hrnce, osolíme, opepříme a dochutíme rajčatovým protlakem.
-
4
Rybu mírně osolíme, opepříme a vložíme do polévky. Vše dusíme dalších cca 8 min. Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme zbytkem petrželky a podáváme.