Polévka z limetek s vaječnou zavářkou
Suroviny
- 125 ml Mléko polotučné
- 600 ml Vývar drůbeží
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Tymián čerstvý
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 0.5 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 19 g
- Sodík 550 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 292.8 mg
- Draslík 262.8 mg
- Vláknina 13298.5 mg
- Vitamín A 13298.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé žloutky rozšleháme vidličkou v misce s mlékem. Nastrouháme trošku muškátového oříšku a přidáme limetkovou šťávu. Ještě jednou vše promícháme.
-
2
Malý hrnec vymažeme máslem a nalijeme do něj rozmíchané žloutky s mlékem. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile se začne vařit, vypneme vařič a do horké vody postavíme menší hrnec se žloutky a mlékem. Voda již nesmí vřít. Hrnec necháme ve vodní lázni přibližně 30 minut, dokud se zavářka ze žloutků a mléka nesrazí.
-
3
Dva stonky řapíkatého celeru omyjeme, nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Mrkev oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka.
-
4
Do hrnce vložíme máslo a na ohni rozehřejeme. Přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme. Přidáme mrkev a celer.
-
5
Vše zalijeme drůbežím vývarem, ochutíme solí a pepřem. Povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Přidáme nadrobno nasekané bylinky.
-
6
Zavářku vyklopíme ji z hrnce a nakrájíme na malé úhledné kostky. Ty rozdělíme do talířů a zalijeme je horkou polévkou. Ozdobíme nakrájenými zelenými bylinkami. Podáváme horké s kouskem bílého pečiva.