Zeleninový bujon s rýží
Suroviny
- 150 g Rýže dlouhozrnná
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 8 ks Rajčata Cherry
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Hrášek mražený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 360 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 150 g
- Sodík 825 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 943.1 mg
- Vláknina 13918.8 mg
- Vitamín A 13918.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84.5 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
2
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, kořenovou petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané šalotky rozkrojíme na poloviny.
-
3
Omyjeme petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
4
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
5
Přilijeme vodu, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
6
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
-
7
Dlouhozrnnou rýži dobře promyjeme pod tekoucí vodou. Mladý cukrový hrášek omyjeme. Omytá Cherry rajčata rozkrájíme na poloviny. Čerstvou majoránku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobení polévky.
-
8
Do hrnce s 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny přidáme rýži a při mírné teplotě vaříme 2 minuty, pak přidáme hrášek, Cherry rajčata a vaříme přibližně 6 minut.
-
9
Bujon dochutíme solí, posypeme majoránkovými lístky a podáváme.