Holubí bujon s okrou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Rajčata
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Okra - Ibišek jedlý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Česnek sušený
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Bageta
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1785 kcal
- Sacharidy 178 g
- Tuky 98 g
- Sodík 4271 mg
- Bílkoviny 82 g
- Uhlovodany 175 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1376.4 mg
- Vláknina 33063.4 mg
- Vitamín A 33063.4 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá rajčata pokrájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji nadrobno.
-
2
Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí (1 lžička), mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev a chilli.
-
3
Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
-
4
Mezitím přivedeme k varu 1 litr holubího bujonu, vmícháme 3 lžíce Sherry brandy, rajčata, chilli papričku, 0.5 lžičky sušeného česneku a vaříme přibližně 6 minut. Pak dochutíme solí.
-
5
Ke každé porci polévky na kraj talíře poklademe upečenou okru a podáváme s čerstvou bagetou.
-
6
Bujon z holoubat [30620]:
-
7
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
9
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
10
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
11
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme nabídnout s vývarem.
-
12
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.