Holubí zelná polévka s hroznovým vínem
Suroviny
- 100 g Šunka drůbeží
- 200 g Hroznové víno
- 100 g Celer bulvový
- 400 g Zelí kysané
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno portské
- 1 kg Holub
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1181 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 96 g
- Sodík 2554 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1227 mg
- Vláknina 9896.4 mg
- Vitamín A 9896.4 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Drůbeží šunku pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Kysané zelí necháme odkapat. Omyté hroznové bílé víno rozpůlíme a zbavíme pecek. Snítku kopru omyjeme a odložíme na ozdobu.
-
2
V hrnci na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme šunku, chvilku smažíme a přimícháme kysané zelí. Ochutíme pepřem, promícháme a dusíme přibližně 5-7 minut.
-
3
Přilijeme 1 litr holubího bujonu a polévku přivedeme k varu. Snížíme teplotu, doložíme hroznové víno, přilijeme 0.5 dl portského bílého vína, promícháme, dochutíme solí a pomalu vaříme 3-4 minuty.
-
4
Polévku ozdobíme koprovými lístky a podáváme.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.