Mátová zmrzlina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 60 g Čokoláda hořká
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana čerstvá ke šlehání
  • 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 101 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 301.4 mg
  • Draslík 167.8 mg
  • Vláknina 1680.2 mg
  • Vitamín A 1680.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ušleháme vejce a cukr do zhoustnutí. Za stálého míchání přivedeme k varu mléko se smetanou. Jakmile se na povrchu začnou objevovat bubliny, nalijeme směs za stálého míchání do ušlehaných vajec.

  • 2

    Vše zvolna vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, aby zůstávala na vařečce.

  • 3

    Vmícháme do krému mátové lístky a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií, necháme asi 1,5 hodiny stát a pak na 30 minut uložíme do lednice.

  • 4

    Krém přecedíme, abychom z něj odstranili mátu, můžeme obarvit potravinářským barvivem, přelijeme do zmrzlinového strojku a postupujeme podle návodu výrobce. Jakmile je hmota téměř zmražená, vmícháme do ní nadrobno nakrájené kousky čokolády.

  • 5

    Hotovou zmrzlinu přikryjeme potravinářskou folií a uložíme ji do mrazničky. Zde vydrží až 3 měsíce.

  • 6

    Před podáváním necháme zmrzlinu 20 minut povolit v lednici.

Komentáře k receptu