Brambory s mangoldem a houbami
Suroviny
- 1000 g Brambory vařené ve slupce
- 200 g Houby čerstvé
- 500 g Mangold
- 50 g Sýr Ementál (Primátor)
- 250 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 530 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1159 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 170.8 mg
- Draslík 1829 mg
- Vláknina 25017 mg
- Vitamín A 25017 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.1 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme.
-
2
Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 2 lžících másla. Přidáme očištěné, nakrájené houby, omytý, na nudličky nakrájený mangold, polovinu nasekaných bylinek a prolisovaný česnek. Vše opékáme 2-3 minuty.
-
3
Zeleninu přelijeme vinným octem, vývarem a chvíli povaříme. Přidáme zbylé bylinky, osolíme a opepříme.
-
4
Brambory promícháme s mlékem, smetanou a se žloutky. Zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků a směs podle chuti osolíme a opepříme.
-
5
Do máslem vymazané zapékací mísy vrstvíme brambory, zeleninu a znovu brambory. Posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe vločkami másla.
-
6
Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 20 minut.