Brambory s mangoldem a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 g Brambory vařené ve slupce
  • 200 g Houby čerstvé
  • 500 g Mangold
  • 50 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 530 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1159 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 170.8 mg
  • Draslík 1829 mg
  • Vláknina 25017 mg
  • Vitamín A 25017 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.1 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 69.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme.

  • 2

    Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 2 lžících másla. Přidáme očištěné, nakrájené houby, omytý, na nudličky nakrájený mangold, polovinu nasekaných bylinek a prolisovaný česnek. Vše opékáme 2-3 minuty.

  • 3

    Zeleninu přelijeme vinným octem, vývarem a chvíli povaříme. Přidáme zbylé bylinky, osolíme a opepříme.

  • 4

    Brambory promícháme s mlékem, smetanou a se žloutky. Zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků a směs podle chuti osolíme a opepříme.

  • 5

    Do máslem vymazané zapékací mísy vrstvíme brambory, zeleninu a znovu brambory. Posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe vločkami másla.

  • 6

    Pokrm zapékáme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 20 minut.

Komentáře k receptu