Cuketová musaka s rajčaty
Suroviny
- 650 g Cuketa
- 300 g Rajčata
- 150 g Cibule
- 500 g Brambory
- 70 g Bylinky čerstvé - svazek
- 100 g Sýr Gouda 45%
- 170 ml Mléko polotučné
- 170 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 31 g
- Sodík 502 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 245.8 mg
- Draslík 1272.7 mg
- Vláknina 13101 mg
- Vitamín A 13101 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, nasekanou cibuli s česnekem necháme zesklovatět na oleji. Přidáme oloupaná, na kostky nakrájená rajčata a chvíli povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
2
Smícháme mléko, smetanu, vejce a nastrouhaný sýr. Směs osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní oloupané, na plátky nakrájené brambory, omyté, na plátky nakrájené cukety, bylinky, rajčata s cibulí a sýrovou omáčkou. Každou vrstvu mírně osolíme. Vrchní vrstvu tvoří sýrová omáčka, kterou poklademe vločkami másla.
-
4
Pokrm zapékáme asi 60 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia.