Holubí bujon s avokádem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
  • 2 ks Avokádo
  • 2 ks Cibule červená
  • 3 ks Jalovec
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Holub
  • 2 polévková lžíce Šalotka
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1194 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 109 g
  • Sodík 2550 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 240.5 mg
  • Draslík 1367 mg
  • Vláknina 23036.7 mg
  • Vitamín A 23036.7 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou.

  • 2

    Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř, který s cibulí v hrnci na rozpáleném másle krátce orestujeme.

  • 3

    Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, přidáme plátky avokáda a vaříme 2-3 minuty. Přimícháme 1 lžíci rajského protlaku a necháme přejít varem a dosolíme podle chuti.

  • 4

    Bujon posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.

  • 5

    Bujon z holoubat [30620]:

  • 6

    Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.

  • 7

    V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.

  • 8

    Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.

  • 9

    Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.

  • 11

    Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.

Komentáře k receptu