Holubí bujon s avokádem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Pepř červený celý
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 2 ks Avokádo
- 2 ks Cibule červená
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 2 polévková lžíce Šalotka
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1194 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 109 g
- Sodík 2550 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1367 mg
- Vláknina 23036.7 mg
- Vitamín A 23036.7 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Avokádo omyjeme, oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na plátky, které pokapeme citronovou šťávou.
-
2
Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený a červený pepř, který s cibulí v hrnci na rozpáleném másle krátce orestujeme.
-
3
Přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, přidáme plátky avokáda a vaříme 2-3 minuty. Přimícháme 1 lžíci rajského protlaku a necháme přejít varem a dosolíme podle chuti.
-
4
Bujon posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
-
5
Bujon z holoubat [30620]:
-
6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.