Holubí bujon s mangovým chutney
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule červená
- 2 ks Šalotka
- 3 ks Jalovec
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Holub
- 4 polévková lžíce Chutney mangové
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1120 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 96 g
- Sodík 2599 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 240.5 mg
- Draslík 1137 mg
- Vláknina 9298.2 mg
- Vitamín A 9298.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hrnci na bylinkovém másle cibuli s černým pepřem krátce restujeme, ještě přimícháme 1 lžičku kari koření, přilijeme 1 l holubího bujonu, který přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme. Po 5 minutách přimícháme 4 lžíce mangového chutney a vaříme ještě 4-6 minut.
-
2
Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou, dochutíme solí a podáváme.
-
3
Bujon z holoubat [30620]:
-
4
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
-
5
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
-
6
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
-
7
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
-
8
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
-
9
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.