Čínská houbová polévka
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 100 g Pórek
- 150 g Houby sušené
- 40 g Houby černé
- 100 g Petržel kořen
- 35 g Houby Shitake sušené
- 100 g Sójové výhonky
- 100 g Nudle Mie
- 2 kávová lžička Sůl
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 200 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Pasta Sambal Oelek
- 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3772 kcal
- Sacharidy 624 g
- Tuky 17274 g
- Sodík 1264 mg
- Bílkoviny 103 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1748 mg
- Vláknina 482311 mg
- Vitamín A 482311 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 151.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené čínské houby Shiitake a černé houby opláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sójové klíčky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou.
-
2
Očištěný a omytý pórek pokrájíme na kolečka.
-
3
V hrnci rozehřejeme arašídový olej a pórek s houbami podusíme (přibližně 5 -7 minut). Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 1/2 lžíce omáčky Sambal Oelek.
-
4
Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, vložíme nudle Mie a pomalu vaříme asi 4 minuty.
-
5
Polévku podáváme posypanou omytými lístky řeřichy.
-
6
Bujon z hub [30579]:
-
7
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
9
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
10
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
11
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
12
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.