Polévka Vichyssoise

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 500 g Brambory
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.25 kávová lžička Koriandr mletý
  • 3 ks Pórek
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 8.5 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 356 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 747 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 84.8 mg
  • Draslík 890.9 mg
  • Vláknina 13799.8 mg
  • Vitamín A 13799.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme pórky, oddělíme zelené části, bílé nakrájíme na tenká kolečka. Rozpustíme v pánvi máslo, přidáme nakrájený pórek a cibuli, smažíme za občasného míchání 5 minut.

  • 2

    Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar, muškátový oříšek, citronovou šťávu, bobkový list a koriandr. Osolíme a opepříme, uvedeme vše do varu. Povaříme pod pokličkou 30 minut.

  • 3

    Polévku necháme trochu vychladnout, vyjmeme bobkový list, rozmixujeme dohladka. Dáme do čisté pánve.

  • 4

    Ve smetaně rozmícháme žloutek, přidáme do směsi trochu polévky, směs vlijeme zpátky do polévky a rozšleháme. Polévku jen prohřejeme, nevaříme.

  • 5

    Polévku necháme vychladnout, dáme do lednice a podáváme studenou s čerstvě nasekanou pažitkou, nebo ohřejeme a podáváme horkou.

Komentáře k receptu