Ostrá polévka s chilli a bílou ředkvičkou
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 300 g Ředkev bílá
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 1 kávová lžička Chilli omáčka
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 3 ks Chilli paprička
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 191 g
- Sodík 2542 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 29.8 mg
- Draslík 1008.5 mg
- Vláknina 34837.8 mg
- Vitamín A 34837.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chilli papričky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme semínek a pokrájíme na nudličky. Očištěné a omyté bílé ředkvičky s mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Z omytého kerblíku otrháme lístky a odložíme do misky.
-
2
V hrnci na česnekovém másle postupně zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme mrkev s chilli, promícháme a dusíme asi 5 minut.
-
3
Zeleninu zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme dalších 5 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, chilli omáčkou, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme.
-
5
Zeleninový bujon [30258]:
-
6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
8
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
11
Případně dochutíme solí a pepřem.