Polévka s kukuřicí a okrou
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 250 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 200 g Petržel kořen
- 250 g Okra - Ibišek jedlý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 82 g
- Sodík 2704 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 990.9 mg
- Vláknina 43834.7 mg
- Vitamín A 43834.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 107.1 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí, mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev, chilli.
-
2
Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
-
3
Koriandr omyjeme a otrháme lístky, které použijeme na ozdobu polévky.
-
4
Mezitím v 1 litru zeleninového bujonu povaříme nakládanou kukuřici, kterou jsme předtím scedili a nechali odkapat. Přimícháme kukuřičnou mouku a 2 lžíce másla a osolíme pode chuti. Vaříme přibližně 4 - 6 minut.
-
5
Polévku posypeme lístky koriandru, na každou porci polévky poklademe upečenou okru a podáváme.
-
6
Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.