Španělský dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 297 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 10 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 211.1 mg
- Draslík 122.4 mg
- Vláknina 1730.5 mg
- Vitamín A 1730.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme máslem. Smícháme vodu a 80 g cukru a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Přidáme několik kapek citronové šťávy a nalijeme do formy.
-
2
V hrnci smícháme mléko, podélně rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Odstavíme, dosypeme zbývající cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
-
3
V míse našleháme vejce a žloutky, z mléka vyjmeme vanilku a mléko všleháme do vajec. Směs přecedíme a nalijeme do dortové formy. Formu postavíme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do dvou třetin výšky formy.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 75-90 minut. Upečený dort necháme vychladnout a poté jej vložíme alespoň na 24 hodin do lednice.
-
5
Dort vyjmeme z formy, ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme.