Španělský dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 180 g Cukr krupice
  • 100 g Rybíz červený
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 297 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 211.1 mg
  • Draslík 122.4 mg
  • Vláknina 1730.5 mg
  • Vitamín A 1730.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vytřeme máslem. Smícháme vodu a 80 g cukru a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté směs svaříme na tmavě zlatý sirup. Přidáme několik kapek citronové šťávy a nalijeme do formy.

  • 2

    V hrnci smícháme mléko, podélně rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Odstavíme, dosypeme zbývající cukr a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.

  • 3

    V míse našleháme vejce a žloutky, z mléka vyjmeme vanilku a mléko všleháme do vajec. Směs přecedíme a nalijeme do dortové formy. Formu postavíme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do dvou třetin výšky formy.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 75-90 minut. Upečený dort necháme vychladnout a poté jej vložíme alespoň na 24 hodin do lednice.

  • 5

    Dort vyjmeme z formy, ozdobíme rybízem a mátou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu