Polévka z kapra na slovenský způsob
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Kapr obecný
- 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 585 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 27 g
- Sodík 354 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 172.5 mg
- Draslík 1510.9 mg
- Vláknina 27789.8 mg
- Vitamín A 27789.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menšího očištěného kapra nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno.
-
2
Kapra nakrájíme na porce a i s hlavou vaříme s octem, solí a kořením, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.
-
3
V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, do které na závěr vmícháme papriku. Ihned přilijeme část přecezeného vývaru a jíšku rozšleháme. Poté přidáme zbylý vývar, sůl a alespoň patnáct minut provaříme. Do polévky zašleháme smetanu, vložíme pečlivě obrané maso a necháme prohřát.