Polévka z kapra na slovenský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Kapr obecný
  • 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 585 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 354 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 172.5 mg
  • Draslík 1510.9 mg
  • Vláknina 27789.8 mg
  • Vitamín A 27789.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Menšího očištěného kapra nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Kapra nakrájíme na porce a i s hlavou vaříme s octem, solí a kořením, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.

  • 3

    V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, do které na závěr vmícháme papriku. Ihned přilijeme část přecezeného vývaru a jíšku rozšleháme. Poté přidáme zbylý vývar, sůl a alespoň patnáct minut provaříme. Do polévky zašleháme smetanu, vložíme pečlivě obrané maso a necháme prohřát.

Komentáře k receptu