Polévka z kapra na maďarský způsob
Suroviny
- 800 g Kapr obecný
- 200 ml Smetana jihočeská zakysaná15%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Paprika zelená
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 25 g
- Sodík 318 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 1162.6 mg
- Vláknina 6667 mg
- Vitamín A 6667 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.9 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Půlku kapra i hlavu očistíme, cibuli nakrájíme na plátky, papriku zbavíme semen a nakrájíme na tenké nudličky, spařená rajčata oloupeme, vykrojíme semena a rajčata nakrájíme na kostičky, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Na oleji s máslem osmažíme cibuli, poté k ní rychle přimícháme obě papriky a odstavíme.
-
3
Zeleninu vložíme do většího hrnce s vodou, osolíme, přilijeme cibuli s paprikou a vaříme zhruba deset minut, poté přidáme kapra a vaříme, dokud není maso měkké, tedy asi patnáct minut. Poté maso z polévky vyjmeme, do vývaru přidáme brambory a vaříme, až jsou brambory měkké. Do hotové polévky vložíme pečlivě obrané maso, nekrájíme. Maso necháme chvíli prohřát.
-
4
Polévku podáváme s kysanou smetanou, kterou servírujeme přímo na talíře.