Smetanová polévka z kapra
Suroviny
- 0.5 kostka Bujón slepičí
- 500 g Kapr obecný
- 200 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 300 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 41 g
- Sodík 212 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 141.4 mg
- Draslík 333.6 mg
- Vláknina 4008.5 mg
- Vitamín A 4008.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 387.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi na rozehřátém másle s 2 lžícemi oleje na mírném plameni smažíme oprané porce kapra. V hlubším silnostěnném hrnci si připravíme světlou jíšku z mouky a oleje. Do hotové jíšky zašleháme mléko a nejméně čtvrt hodiny vaříme za občasného míchání. Současně zvlášť uvaříme mraženou zeleninu s bujónem. Když je zelenina měkká, vlijeme ji i s vývarem do jíšky a pečlivě rozmixujeme dohladka. Do směsi vlijeme smetanu, muškátový květ, sůl a dobře promícháme.
-
2
Do hotové polévky vložíme pečlivě obrané a pokrájené maso z kapra a polévku prohřejeme.
-
3
Zvlášť si připravíme krutony na oleji. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy. Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.