Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone
Suroviny
- 100 g Kompot hruškový
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 45 g Ořechy lískové
- 60 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 125 g Mascarpone
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 19 g
- Sodík 23 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 116.8 mg
- Draslík 71 mg
- Vláknina 2752 mg
- Vitamín A 2752 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.
-
2
Formu s těstem postavíme na plech, na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme fazole. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a korpus pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Korpus necháme vychladnout.
-
3
V míse promícháme mascarpone s cukrem, vejcem, žloutkem, vanilkovou trestí a mlékem. Směs nalijeme na korpus, poklademe na plátky nakrájenými kompotovanými hruškami (asi 4ks) a posypeme předem opraženými lískovými oříšky.
-
4
Koláč pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
-
5
Marmeládu prohřejeme s trochou vody a naneseme na koláč. Podáváme po vychladnutí.