Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Kompot hruškový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 45 g Ořechy lískové
  • 60 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 125 g Mascarpone
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 353 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 116.8 mg
  • Draslík 71 mg
  • Vláknina 2752 mg
  • Vitamín A 2752 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.

  • 2

    Formu s těstem postavíme na plech, na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme fazole. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a korpus pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Korpus necháme vychladnout.

  • 3

    V míse promícháme mascarpone s cukrem, vejcem, žloutkem, vanilkovou trestí a mlékem. Směs nalijeme na korpus, poklademe na plátky nakrájenými kompotovanými hruškami (asi 4ks) a posypeme předem opraženými lískovými oříšky.

  • 4

    Koláč pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.

  • 5

    Marmeládu prohřejeme s trochou vody a naneseme na koláč. Podáváme po vychladnutí.

Komentáře k receptu