Rybí bramboračka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 80 g Celer bulvový
  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 80 g Rajčata
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Víno burgundské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 484 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 201 g
  • Sodík 1191 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 96 mg
  • Draslík 1255.1 mg
  • Vláknina 20158.1 mg
  • Vitamín A 20158.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.3 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli, mrkev, brambory a celer omyjeme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev s celerem na nudličky a cibuli krájíme nadrobno. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Petrželovou nať a libeček omyjeme a drobně nasekáme.

  • 2

    V hrnci si rozpustíme máslo a přimícháme do něj 1/2 lžičky černého pepře, potom přidáme cibuli, zpěníme, doplnímeme mrkev s celerem, libečkem, promícháme a dusíme přibližně 2 minuty. Přilijeme litr rybího vývaru, vložíme do něj pokrájené brambory, rajčata, když přijde k varu, zmírníme teplotu a povaříme 8 - 10 minut.

  • 3

    Ke konci vaření přimícháme 3 lžíce burgundského vína, dochutíme solí a vaříme asi 2 minuty.

  • 4

    Porce polévky podáváme posypané petrželovou natí.

  • 5

    Rybí vývar s fenyklem:

  • 6

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 7

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud je máme).

  • 8

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, poté přilijeme 0,5 dl bílého vína a litr vody, jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou. Vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu