Rybí bramboračka
Suroviny
- 250 g Brambory
- 80 g Celer bulvový
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 80 g Rajčata
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 3 polévková lžíce Víno burgundské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 201 g
- Sodík 1191 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 1255.1 mg
- Vláknina 20158.1 mg
- Vitamín A 20158.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.3 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli, mrkev, brambory a celer omyjeme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev s celerem na nudličky a cibuli krájíme nadrobno. Cherry rajčata omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Petrželovou nať a libeček omyjeme a drobně nasekáme.
-
2
V hrnci si rozpustíme máslo a přimícháme do něj 1/2 lžičky černého pepře, potom přidáme cibuli, zpěníme, doplnímeme mrkev s celerem, libečkem, promícháme a dusíme přibližně 2 minuty. Přilijeme litr rybího vývaru, vložíme do něj pokrájené brambory, rajčata, když přijde k varu, zmírníme teplotu a povaříme 8 - 10 minut.
-
3
Ke konci vaření přimícháme 3 lžíce burgundského vína, dochutíme solí a vaříme asi 2 minuty.
-
4
Porce polévky podáváme posypané petrželovou natí.
-
5
Rybí vývar s fenyklem:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme, pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud je máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, poté přilijeme 0,5 dl bílého vína a litr vody, jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou. Vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.