Rybí karamelový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 polévková lžíce Víno červené
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 398 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 110 g
  • Sodík 877 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 90 mg
  • Draslík 839.7 mg
  • Vláknina 11966.1 mg
  • Vitamín A 11966.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvařený studený rybí vývar scedíme, abychom dosáhli úplně čistý bujon.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Dobře promícháme, aby se ingredience spojily, pak přilijeme čistý rybí bujon, dochutíme solí, pepřem, posypeme omytým drobně pokrájeným koprem a podáváme. Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 3

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 4

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 5

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 6

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu