Chřestové rizoto s opraženými mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 400 g Rýže carnaroli
  • 100 ml Víno bílé
  • 6 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.5 l Vývar drůbeží
  • 3 polévková lžíce Mandle
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1126 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1384 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 30.1 mg
  • Draslík 493 mg
  • Vláknina 10720.7 mg
  • Vitamín A 10720.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 5.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest k horní třetině oloupeme a odřízneme z něj dřevnaté konce. Nakrájíme jej na 3 cm dlouhé kousky a asi 20 minut ho povaříme v osolené vodě.

  • 2

    Obě části jarních cibulek nakrájíme na proužky. Na suché pánvi opražíme madle. Drůbeží vývar ochucený šafránem přivedeme k varu a poté jej udržujeme teplý.

  • 3

    V hrnci zahřejeme 1 polévkovou lžíci másla a podusíme na ní polovinu mandlí, chřest a bílou část jarních cibulek. Dusíme asi 4 minuty. Přidáme rýži, kterou krátce osmahneme.

  • 4

    Vše zalijeme bílým vínem a krátce povaříme. Přidáme 1/3 drůbežího vývaru a zamícháme. Pokaždé, když se tekutina vsákne, přilijeme další. Po 25 minutách by měla být rýže hotová. Musí být měkká, ale pevná.

  • 5

    Do hotového rizota vmícháme zbylé máslo, strouhaný parmezán a zelenou část jarních cibulek. Pikantně ochutíme solí a pepřem. Ozdobíme druhou polovinou opražených mandlí.

Komentáře k receptu