Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 718 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 31 g
- Sodík 407 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 36 mg
- Draslík 575.1 mg
- Vláknina 9224.7 mg
- Vitamín A 9224.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu začneme vařit rýži, dobu vaření však zkrátíme o 15 minut.
-
2
Rozpůlíme sušené švestky a vaříme je ve 1/4 l vody smíchané s citronovou šťávou do změknutí. Vaření trvá zhruba 10 minut.
-
3
Nakrájíme slaninu na 2-3 cm silné proužky a nastrouháme goudu.
-
4
Vymažeme máslem nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou. Postupně do formy střídáme vrstvy z rýže s vrstvami ze slaniny, švestek a tekutiny. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
-
5
Před podáváním posypeme pokrm řeřichou.