Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rýže parboiled s indiánskou
  • 250 g Švestky sušené
  • 150 g Slanina vepřová
  • 150 g Sýr Gouda 30%
  • 35 g Máslo čerstvé
  • 1 hrst Řeřicha
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 718 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 407 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 36 mg
  • Draslík 575.1 mg
  • Vláknina 9224.7 mg
  • Vitamín A 9224.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podle návodu začneme vařit rýži, dobu vaření však zkrátíme o 15 minut.

  • 2

    Rozpůlíme sušené švestky a vaříme je ve 1/4 l vody smíchané s citronovou šťávou do změknutí. Vaření trvá zhruba 10 minut.

  • 3

    Nakrájíme slaninu na 2-3 cm silné proužky a nastrouháme goudu.

  • 4

    Vymažeme máslem nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou. Postupně do formy střídáme vrstvy z rýže s vrstvami ze slaniny, švestek a tekutiny. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.

  • 5

    Před podáváním posypeme pokrm řeřichou.

Komentáře k receptu