Baklava plněná čokoládou a datlemi
Suroviny
- 200 g Ořechy lískové pražené
- 100 g Mandle
- 215 g Čokoláda hořká
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Hřebíček
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 balení Listové těsto
- 1 šálek Cukr krupice
- 0.5 šálek Cukr třtinový
- 1 šálek Voda pitná
- 1 polévková lžíce Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 51 g
- Sodík 23 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 69.1 mg
- Draslík 461.6 mg
- Vláknina 11886.4 mg
- Vitamín A 11886.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 7.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme sirup. V pánvi smícháme šálek cukru, hnědý cukr, vodu, nové koření, mletý zázvor a mletý hřebíček. Zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě 1 minutu povaříme, odstavíme a necháme vychladit.
-
2
Na náplň vsypeme do mixéru opražené ořechy a mandle, na kousky nalámanou čokoládu (170 g), vypeckované datle, 2 lžíce cukru a skořici. Vše rozsekáme na nepříliš drobné kousky. Nasypeme do mísy a vmícháme ušlehané vejce.
-
3
Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací misku vymažeme máslem. Listové těsto vyválíme dotenka a zakryjeme vlhkou utěrkou. Máslo rozpustíme.
-
4
Jeden list těsta potřeme máslem, položíme přes něj další list a rovněž potřeme. Takto přeložíme celkem 8 listů. Dáme do připravené misky. Po celém povrchu rovnoměrně rozdělíme polovinu ořechové směsi. Stejně natřeme máslem a složíme dalších 8 listů, jimiž náplň přikryjeme. Zbytkem ořechové náplně potřeme povrch. Zakryjeme zbylými namazanými listy těsta (8 ks). Nožem rozřízneme obsah pekáčku na 4 pruhy a ty nařežeme ještě úhlopříčně. Takto nám vznikne 24 kousků ve tvaru kosočtverce. Zbytkem rozpuštěného másla polijeme povrch a pečeme 40 minut. Na baklavu nalijeme připravený sirup a necháme zcela vychladnout.
-
5
Zbytek čokolády nastrouháme na hotový zákusek, přes noc necháme odpočinout při pokojové teplotě. Podávat můžeme se šlehačkou.