Pikantní bažantí polévka se zelenou fazolí
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Hrášek
- 200 g Kuřecí drůbky
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 150 g Cibulka jarní
- 500 g Bažantí prsa
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Česnek sušený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 dl Víno bílé
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 916 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 103 g
- Sodík 719 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 256.4 mg
- Draslík 1566.1 mg
- Vláknina 19499 mg
- Vitamín A 19499 mg
- Vitamín B6 2.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bažantí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Jarní cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Očištěné zelené fazolové lusky překrojíme napůl. Omyjeme libeček, petrželku kudrnku a čerstvý hrášek. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a plátky masa krátce, ale prudce orestujeme. Vyjmeme je a odložíme na talíř, plátky osolíme a opepříme.
-
3
Do výpeku vložíme cibuli s česnekem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 2-3 minuty, maso vrátíme do hrnce, přilijeme 8 dl zvěřinového vývaru s 2 dl bílého vína a pomalu polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní fazolové lusky, drobně pokrájené lístky libečku, bobkový list, špetku muškátového oříšku a vaříme dalších 5 minut.
-
4
Nakonec přidáme hrášek, který vaříme ještě 3 - 4 minuty.
-
5
Polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.
-
6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.