Pikantní bažantí polévka se zelenou fazolí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Hrášek
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 150 g Fazolové lusky zelené
  • 150 g Cibulka jarní
  • 500 g Bažantí prsa
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Česnek sušený
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 dl Víno bílé
  • 5 dl Víno červené
  • 7 dl Voda pitná
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 916 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 103 g
  • Sodík 719 mg
  • Bílkoviny 85 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 256.4 mg
  • Draslík 1566.1 mg
  • Vláknina 19499 mg
  • Vitamín A 19499 mg
  • Vitamín B6 2.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.2 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bažantí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Jarní cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Očištěné zelené fazolové lusky překrojíme napůl. Omyjeme libeček, petrželku kudrnku a čerstvý hrášek. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme máslo s olejem a plátky masa krátce, ale prudce orestujeme. Vyjmeme je a odložíme na talíř, plátky osolíme a opepříme.

  • 3

    Do výpeku vložíme cibuli s česnekem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 2-3 minuty, maso vrátíme do hrnce, přilijeme 8 dl zvěřinového vývaru s 2 dl bílého vína a pomalu polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní fazolové lusky, drobně pokrájené lístky libečku, bobkový list, špetku muškátového oříšku a vaříme dalších 5 minut.

  • 4

    Nakonec přidáme hrášek, který vaříme ještě 3 - 4 minuty.

  • 5

    Polévku dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.

  • 6

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 7

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 8

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 9

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu