Ovocný bujon se sněhovými pusinkami
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Grapefruity
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 98 g
- Sodík 386 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 232.1 mg
- Draslík 1007.2 mg
- Vláknina 15054.2 mg
- Vitamín A 15054.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 99.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
2 vejce rozklepneme a opatrně rozdělíme bílky a žloutky zvlášť, každé do jiné misky.
-
2
Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme hořkou bílou blanku. Z oloupaných dílků dužinu vidličkou v misce rozmačkáme a smícháme ji s rozšlehanými 2 žloutky, s 2 lžícemi citronové šťávy, 1 špetkou soli, 1 špetkou pepře a ovocnou směs vmícháme do 1 litru horkého bujonu. Vaříme přibližně 4 minuty.
-
3
Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze 2 bílků se špetkou tymiánu. Lžicí vykrajujeme pusinky a opatrně je poklademe do horkého vývaru, který
-
4
rozdělíme do polévkových zapékacích misek a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct.
-
5
Bujon s pusinkami zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme.
-
6
Křepelčí studený bujon [29586]:
-
7
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
8
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
9
Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
10
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
11
Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.